Rullende blandings kompost

Nå som jeg har jobbet med bryggeriet de siste 12 dagene jeg har drevet med noe på Tjennbakken så var det på tide med et lite avbrekk fra hverdagen. Jeg bestemte meg derfor å begynne på vår rullende kompostbinge for blandings avfall. Idéen med en rullende kompost er at vi kan kompostere kjøkkenavfallet i blanding med vanlig hageavfall. Til dette trenges det en lukket beholder for å holde skadedyr unna.

Vi har tanke om å lage 3 forskjellige beholdere etterhvert, men vi skal først se hvor lang tid det tar å fylle opp den ene. Den kan hende det holder med to beholderer for hele året. Uansett, for vår del er dette et eksperiment, vi har ikke hatt en sånn beholder før og det er størst risiko for at kulden går langt under minus. Ved nedbrytning av organisk materiell oppstår det utvikling av varme og så lenge vi klarer å vedlikeholde tilførsel av avfall til nedbrytning så burde det bli varmt nok i tønna for at inneholdet ikke skal fryse. Men, men vi får se. La oss gå i gang med arbeidene.

Jeg har sett på en del sider på nettet og hentet idéer om hvordan det er best å lage disse rullende tønnene. Jeg kom på en fin video på Youtube som forklarte det meste:

Nå som jeg fikk med meg hvordan dette skulle gjøres så var det bare å sette i gang med å finne materiell. Som vanlig så ble det man tager hva man haver (et ordtak mange sier at kommer fra den svenske Casja Warg). Det ble litt søk rund hele låven og andre steder etter materialer

Tønnen hadde vi fått kjøpt for noen uker siden på Finn.no. Der var det en fin gubbe som jeg gjennomskuet. Historien er den at denne fine karen hadde lagt ut 3 tønner til salgs. Den som hadde høyeste bud skulle få dem. Jeg snakket med Maria og vi sjekket litt priser på nettet. Skulle vi kjøpe tre nye tønner så hadde det kostet oss rund 2100 kroner. Vi ble derfor enige om å sette et tak på budet på 600 kroner. Kort tid etter at jeg hadde sent melding til selgeren får jeg svar tilbake, «Hei, det er en som har høyere bud, men legger du inn bud på 750 kroner så skal du få tønnene. Har så dårlig tid at jeg ikke gidder flere budrunder«. Her tok det ca. 3 sekund før jeg gjennomskuet selger. Ikke hadde tønnene vært ute i mange timer og hvorfor skulle han gi tønnene til meg til 750 når han kunne eventuelt få høyre pris fra den «andre» budgiveren. Jeg svarte tilbake at jeg og dama hadde et tak på 600 kroner og å kjøpe tønnene ble derfor uaktuelt. Jeg fikk så svar fra selger igjen noen minuter seinere. «Ok, du kan få tønnene for 600 kroner.» Lurer på hvor den andre budgiveren var. Og ikke nok med det, selger hadde noen andre tønner til salgs, to eller tre ståltønner. Han lurte om vi ønsker å kjøpe disse for 50 kroner stykket. Jeg sa til Maria, som skulle hente tønnene alene, at vi kunne sikkert fått ståltønner andre steder gratis. Vi takket derfor nei til disse. Enden av historien av at Maria fylte bilen med tønner, tre plasstønner til 600 kroner pluss noen ståltønner som hun fikk gratis fra samme selger. De skulle kastes allikevel.

Nå som det meste jeg trenge var samlet var det bare å sette i gang med å lage selve tønnestativet. Det første jeg gjorde var å finne senter på tønna hvor jeg skulle lage hullene for den gjennomgående metallstangen. Her er det greit å huske at de fleste, om ikke alle plasttønner har blitt limt sammen av to halvdeler. Det er derfor en senterlinje langs skjøtene på begge sider. Fint å bruke disse sånn at hullene kommer senter – senter på tønna.

Jeg var noe usikker på hvor sterk tønna blir når den er begynner å bli full og skal kunne snus på stanga. Var litt redd vor at plastikken skulle gi etter etter noen omdreininger, sikkert ikke noe problem, men jeg valgte å lage en liten forsterking ved å legge treklosser på begge sider, brukte lim samt noen skruer. Da bærer ikke tønna hele tyngden når den blir fyllt opp.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Etter at jeg hadde limt på støtteklossene måtte jeg lage hull i 4×4 som jeg hadde tenkt å bruke som stendere for å holde røret med tønna på. Her bør en huske å legge på ca. 20 centimeter på lengden fra senteret på det gjennomgående staget, da er du sikret at tønnen har nok høyde fra bakken for å kunne snurre fritt rundt.

Foten trenger ikke å være så komplisert. Her har jeg brukt 4×4 samt noen planker i mellom. Nå trodde jeg at jeg hadde noen vinkeljern ett eller annet sted på gården men disse kunne jeg ikke finne igjen. Det ble derfor mer gjenbruk. Jeg brukte fire hjørnejern fra gamle vinduer som jeg fant i asken på bålplassen for noen uker siden. De er like gode som før, bare fått litt patina. Jeg tok også og borret 2 gjennomgående hull i begge endene av jernet, dette for å legge inn en sikringsbolt sånn at jernrøret ikke sklir ut av hullene. Jeg tok også og malte et strøk med treolje, det var for det meste for å få litt farge på trematerialet. Hjelper sikkert noe mot råte også, men det er ikke så farlig. Kan sikkert lage nytt stativ om ti år.

Bakteriene som gjør om komposten til jord er avhengige av luft. Nå kan er sikkert plassere små hull hvor en ønsker på tønna. Det enkleste er nok å borra de inn på siden av tønna, men jeg har valgt å legge ett rør fra bunnen av tønnen og inn i midten. I røret borrer jeg massevis av hull og stikker det så opp igjennom et hull som jeg har laget i bunnen av tønna. På denne måten kommer det luft inn i midten av komposten. Pass på at hullene ligger ca. 10-15 centimeter over bunnen av bøtta. Ellers er det fare for av det lekker ut væske. Som sagt, denne type tønne er et eksperiment for oss. Det kan hende at jeg lager flere hull i selve tønna etterhvert. En må lukte og kjenne litt på komposten. Begynner den å lukte pyton så er det noe som har galt, da kan det være for våt eller for lite lufting.

Husk at tette den enden av hullet som stikker opp i tønna, ellers er det fare for at det kommer kompost ut av hullet når du snur på tønna. Jeg brukte plastikken som ble til overs når jeg lagde bunnhullet i tønna. Etter litt justeringen med kniv passet det inn i røret. Når dette var gjort var tønna klar til bruk. Må si at jeg synes det ble kanskje så fint.

Nå var det bare å bære stativet og tønna ned i møkkakjelleren. Jeg har tenkt å ha stativet der i vinter for å se hvordan det hele fungerer. Kommer nok til å legge på noen isolasjon når kuldegradedene går langt under frostmark.

For mer informasjon om dette type kompost så kan du sjekke ut noen av disse sidene:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *