Bryggeriet – 1. dag

Jeg og Maria har begge to brygget i noen år. Hun er glad i IPA men jeg liker mest mørk stout. Derfor var et av hovedprosjektene å få til et lite bryggeri på gården. Så kan  kan en diskutere om prioriteringen er riktig  eller ikke.

Noe av det første vi gjorde når vi overtok gården var å diskutere hvor vi skulle ha bryggeriet, skulle vi bruke noen av de rommene vi hadde eller skulle vi bygge et nytt hus for kun for brygging. Vi bestemte oss fort for å ta i bruk fjøset og gjøre det om til bryggeri, vi kommer nok ikke til å ha noen dyr over vinteren på gården de første årene uansett, så hvorfor ikke. Bestemmer vi oss for å ha dyr på vinteren så kan vi lage et nytt hus for dem.

Dag en – riving av gulv og tak

Det er en feil med fjøset. Takhøyden er altfor lav. Den ligger ligger på ca. 2 meter og nedover på visse plasser. Noe som blir litt i laveste laget for de som er høyvokste og det blir et problem når en setter i gang kokeprosessen i bryggekjelen. Fjøset ligger i første etasje i låven og høyden kan derfor justeres noe. På andre etasje er det ca. 50 cm opptil starten av skråningen på taket. Det ble derfor bestemt  taket rives og det samme gjøres med bjelkelaget i taket mens i den andre delen av fjøset fjernes takpappen og takbordene rives ned og legges imellom takbjelkene. På denne måten tjener vi ca. tre centimeter med høyde på det laveste, samt at taket for litt mer høydefølelse.

I andre etasje er det et lite rom som må først rives før rivingen av fjøstaket kan settes i gang.

Som vanlig med de fleste rom så brukes de til å oppbevare ting og tang i. Nå var ikke dette rommet så fullt men allikevel så var det noe av interesse. Inne lå det en del utstyr til vevstol eller noe lignende samt noe som ligner gamle felt- og teltposer. Alle disse tingene bli tatt vare på og vil bli brukt seinere. Vi har en gammel vevstol som vi skal prøve å få satt opp ved seinere anledning og teltene må prøves neste sommer.

Når rommet var ryddet var det bare å sette i gang med rivingen. Veggene består av litt forskjellige materiale samt gammel papp. Ikke så vanskelig å rive.

Det holder ikke alltid med en hammer når det skal rives. Jeg kom på at det ligger et gammelt brekkjern i kjelleren på bolighuset. Det må nok hentes om bryggeriet skal stå klart før julebryggingen.

Det hjalp med brekkjernet. Veggene på rommet ble rivet ned på en liten time og alle plankene ble rensket for spiker.

Det ser ut som det har vært en del gjenbruk når dette rommet ble bygget. Gulvbelegget er sikkert rester fra noe som har blitt brukt inn i boligen og så har de fått brukt for noen pappkasser under det igjen. Jeg kommer ikke til å bruke belegget igjen, liker ikke helt fargen. Pappen tas det vare på.

Når hele rommet er fjernet er det vel bare å sette i gang med selve rommet, eller? Nå må det innrømmes at alle detaljplaner for bryggeriet var ikke til stede. Detaljplanlegging hadde vært noe begrenset. Det som var planlagt var disse punktene:

  1. få opp takhøyden i fjøset

Der stoppet planleggingen. Jeg begynte nå å lure litt på størrelsen på fjøset kontra størrelsen på arealet jeg kom til å bruke oppe på loftet. Jeg gikk derfor ned i fjøset og målte opp bredden på fjøset og målte så opp samme bredde på loftet. Jeg ser nå at hever jeg hele fjøstaket i rommets bredde så kommer jeg til å ta halvparten av gulvet på et stort parti på loftet, noe som passer dårlig med planene mine om å kunne ha langbord midt på gulvet på loftet. Jeg bestemmer med derfor for å begrense området jeg skal forhøye inntil høyre side av vinduet (se siste bilde) da kan jeg fortsatt få plass til bord nesten på midten på gulvet for store fester. Nå som detaljplanleggingen var skikkelig i gang var det bare å begynne å rive gulvet og taket og fjerne gulvbjelkene i det området som skal forhøyes med ca 50 cm.:

Når rivingen var ferdig av både tak og gulv var det mørk ute og på tide å komme seg til sengs. Må vel stå opp tidlig i morgen for å få gjort noe. Skal ha besøk av familien Sandal i morgen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *