Bryggeriet – 3. dag

I dag snek jeg meg ut i fjøset før de andre hadde stått opp. Ikke så mye som ble gjørt de første to timene. For det meste rydding og planlegging. Det mangler fortsatt en del på detaljplanleggingen. Lurer på om den kommer på plass noen gang.

Dag tre – tak og termometer

Jeg begynte de støyende arbeidene i 9 tiden. Det ble en del kapping av planker. Er vel ca 160 stk som går imellom bjelkene. Tiden blir fort borte når plankene må pusses i tillegg samt innmåles på nytt for hver tredje plank etter som mye av det gamle begynner å bli skeivt. Nå som det ikke ble så mange bilder denne dagen så er det vel greit å legge ut et bilde av et termometer. De som har følgt oss på Facebook har lagt merke til våre oppdatering hvor vi legger ut forskjellige bilder av termometer som vi finner rund om kring i husene på eiendommen.

Som en kan se så er det fortsatt varmt i lufta.

Et lite problem som jeg har hatt i bakhodet er tilgangen til vann til bryggeriet. Den enkleste løsningen hadde vært å trekke en hageslange fra huset og over til låven når vi skal brygge, men er det stive -20 grader ute så kan det fort oppstå noen utfordringer. Jeg vet at det er to-tre rør som stikker opp fra bakken på utsiden av låven, men ifølge tidligere eier så var hun ikke sikker om de fungerer lenger. Jeg har ikke hatt tid til å sjekke det heller, men jeg må nok gjøre det nå ettersom det kan hende jeg har funnet enkel vannløsning for bryggeriet når jeg så disse her gjemt bak den ene peisen og bordet inne i fjøset:

Må nok sjekke om det går vann i disse rørene fra kjelleren i bolighuset. En nok tryggest å få Maria til å stå ved rørene når jeg skrur på krana. Og nå som vi snakker om vann og bryggeriet. Da kan jeg vel fortelle om hvordan jeg har tenkt å løse problemet med varmt vann. Jeg har ikke tenkt å installere varmt vann i bryggeriet. En skal ikke bruke varmt vann fra krana når en skal brygge og ikke trenger vi konstant tilførsel av varmt vann heller til vasking eller andre gjøremål. Det jeg har tenkt er å installere en vedfyrt ovn, i den lager jeg et hull i bunn og et i toppen av brannkammeret. Inn i brannkammeret installerer jeg så en spiral av kobberrør hvor den en enden går ut i bunnen og den andre ut i toppen. På denne måten får jeg varmt vann ved behov når jeg fyrer opp i vedovnen. Dette vannet kan da brukes til å spare strøm når jeg skal koke opp bryggevannet samt til eventuell vasking. Jaja, nok tanker for nå. Tilbake til byggingen.

Nå har jeg jobbet som forskalingssnekker, men det er mange år siden. Det kan jeg se når jeg ser resultatet på noen av målingene jeg måtte utføre for  tilpasse noen av listene på veggene.

En får vel bite i det sure eplet og lage en liste til, var jo meningen et det skulle se sånn ut:

Og så vare det den her også, den fikk jeg til med en gang:

Noen ganger er det fint med gjester. Fint å få påminnelse på å spise frokost. En av gutta som var på besøk kom ut og ga meg beskjed om at frokosten var klar. Hadde jo helt glemt tid og stund jeg. Var vel meningen at jeg skulle servere frokosten til gjestene.

Etter frokost ble det en tur i smia med den mannlige delen av besøket. Vi lagde en kniv  av svillespiker som gutta fikk ta med seg hjem.

Etter smia ble det noen timer igjen ute i låven.  Arbeidet med taket begynte å nærmere seg slutt. De besøkende reiste tilbake til Oslo og jeg gikk og la meg kanskje så tidlig denne kvelden.

I morgen skal det jobbes ekstra hard. Håper at jeg blir ferdig med taket, vegglistene og bjelkelaget for taket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *