Bryggeriet – 10. dag

For en vakker morgen ved Gunnustadtjenn. Fikk akkurat sett solen jobbe seg igjennom tåken som lå over vannet. Et vakkert skue sammen med røyk og en kaffe.

Endelig var det på tide å begynne på noen kortvarige prosjekter inn i bryggeriet. Nå som isoleringen og det meste av malingen ble unnagjort i går er det på tide å skrive en liste over det som skal gjøres i nærmeste dagene.

På listen hadde jeg skriblet ned noen punkter:

Jeg begynte med den kjedeligste jobben først, den som jeg har prøvd å unngå lengst mulig. Nemlig takduken i den forhøyde delen av rommet. Her kunne vi godt vært to personer for å få den opp. Blir fort at dukken legger seg skeivt mot kantene og da er det ikke så enkelt å starte om igjen når en først har slått inn noen spiker. Duken er noe uhåndterlig når man står oppe på en stol. Men som vanlig så gikk til slutt.

Jeg hadde tenkt å bruke en plastduk jeg berget fra søppelcontaineren på jobb tidligere i sommer. Dette må være noe av det mest uhåndterlige materialet jeg har vært bort i. Uansett hvordan en legger den sammen så renner den i alle retninger når en prøver å løfte den opp. Jeg ombestemte med derfor kanskje fort og gikk for en litt vanligere takduk.

Jeg kom på at jeg hadde en hel rull med ny takpapp som lå igjen i låven når vi overtok. Den kom til nytte nå. Nå var det bare å klippe pappen opp i riktig lengder. Jeg tok også og kostet godt av pappen, den er full av tjære og sand. Greit å få vekk sanden som er løs sånn at den ikke faller ned i ølen.

Jeg begynte med pappen rund veggene først, den gikk det fint å få opp. Nederst på pappen slå jeg på noen bord for å få den helt tett og i samme slengen lage et oppsett for hyller til bryggeutstyr.

Når veggene var klare så ble det en kopp kaffe og røyk og en liten pause. Jeg hadde postet bildet av listen over de tingene jeg skulle utføre på minn Facebookside. Maria hadde lagt merke til listen og spesielt hvor det står «katteluke». I istedenfor å forklare dette på Facebook syntes jeg det var enklere å utføre selve arbeidet og legge ut bilder etterpå:

Å få opp katteluken var enkelt. Hullet i veggen var der fra før for tidligere katter. Det eneste jeg trengte å gjøre var å male kantene innvendig litt i gran samt sette inn hengsler til den ene gamle ovnsdøren jeg hadde liggende til overs. Døren er ikke den fineste men den er bra nok til sitt bruk. Skal nok pusse den litt i gran seinere.

Nå er det sikkert noen som lurer på hva vi skal med en katteluke på bryggeriet. Det er meningen at selve bryggeriet skal være så tett som vi får det med tanke på mus og andre skadedyr. Men når vi selv jobber i bryggeriet så gjør det ikke noe om kattene kommer inn for å sjekke hva vi driver med. Så for å slippe å åpne de store dørene kan vi åpne katteluken. På denne måten får vi også inn luft når vi setter i gang viften som skal suge ut fukten når vi kokker mesken, og dette uten at vi mister for mye varme fra rommet.

Etter å ha fått på plass katteluken så fikk jeg bite i det sure eplet og bli ferdig med å legge pappen i taket samt lage noen trekantlekter til hjørnene. For å gjøre ting litt enklere for meg så gjorde jeg ferdige noen tjukke plankebiter som jeg la opp på listene jeg hadde slått på enden på pappen som jeg hadde på sidene. På denne måten ble det litt enklere å håndtere pappen som skulle opp i taket og jeg ble ferdig med å lage hyllene i samme slengen. Jeg kom også på at jeg hadde sett noen trekantlekter inne på låven ett eller annet sted. Disse fant jeg og de holdt akkurat til de fire hjørnene.

Nå er det eneste som mangler i taket noen trekantlekter som jeg skal ha i skjøtene helt øverst fra vegg mot tak. Disse tar jeg seinere. Må jo lage lektene først og jeg gidder ikke å rigge opp utstyret. Begynner derfor med bryggeribordet.

Bryggebordet skal være todelt. Det vi si at jeg lager bordet i to forskjellige høyder. Den lavere bordplaten skal brukes til selve bryggekjelene. Her er det greit med litt høyde og at bryggekjelene ikke står for høyt ettersom vi skal røre og styre med mesken som ligger opp i de høye kjelene. Den andre bordplaten som skal kunne løftes fram og tilbake skal brukes til tapping av øl og vin samt korking av flaskene. Her er det greit med litt høy plate for å enkelt kunne tappe på flasker samt korke disse.

Til den nederste platen for jeg endelig brukt den gamle bordplaten som var inne i fjøset fra før. Etter litt justeringer av lengde og fjerning av noen spiker var den på plass. Jeg tok og pusset oversiden med stålbørste før jeg fortsatte med sandpapir. Platen ble kanskje så fin og endelig fikk jeg en god plass for alle verktøyene mens jeg jobber med bryggeriet.

Nå begynte klokken å bli kanskje så mye og jeg var sulten. Var kanskje så fornøyd med arbeidet denne dagen. Fått utført en del av det som står på listen og jeg fikk grei plass til noe av bryggeutstyret i taket.

Nå ble det siste røyk og så inn for litt mat og sovn. Det ble dag tre med fårikål. I morgen skal jeg fortsette med bryggeribordet og så blir det å sette i gang med noen av de litt gøyale objektene i bryggeriet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *