Treformene fra Baglerstredet

Da blir det ende ett innlegg om ting fra Baglerstredet i Gamlebyen i Oslo. Nå som jeg har skrevet om både Skattejakten i Baglerskredet og Flaskene fra Baglerstredet så er det på tide å skrive om det jeg fant oppe i trekassen på loftet i utehuset. Som jeg skrev i tidligere innlegg så fant jeg flasker og en flaskekasse på loftet samt noen hefter og andre greier. Under alle plankene så jeg også hjørnet på en annen kasse. Skulle jeg dratt ut kassa så måtte jeg ha tømt hele loftet for planker, noe som jeg hadde ikke tid til eller lyst. Loftet var jo fullt av svevestøv og ved den minste rørelse ble det svart i lufta på grunn av støv.

Jeg klarte til slutt å lirke litt på kassen mens jeg stå på toppen av dørbladet jeg hadde lagt inn mot veggen under åpningen til loftet. Det var nok til at jeg fikk den ene handa ned i kassen sånn at jeg fikk tak i noe som lå der oppi.

Nå må jeg innrømme at jeg var litt usikker hva disse tregreiene kunne være i starten av. Minn kompis Asgeir som var med på tur sa dette kunne være former til etter eller annet. Selv syntes jeg disse tingene var for fine for å være former, og hvorfor lage formene i tre når en kunne laget formene i metall når de første hadde blitt laget. Jeg bestemte meg derfor for å undersøke litt rund dette. Det første jeg gjorde var å legge ut noen bilder på gruppen Oss skraphandlere imellom på Facebook, hvor jeg spurte om noen visste hva dette kunne være og om de eventuelt hadde noen verdi. Her var jeg sikkert på at noen kunne gi fornuftige svar. Det tok ikke langt tid før svarene begynte å tikke inn. De fleste sa som vi tenkte men var ikke helt sikre på, disse formene er for formstøyping. Jeg fikk også tips at jeg kunne eventuelt snakke med Molo AS, en bygningsvernbutikk som kunne ha nytte av disse formene. Molo produserer og selger det meste som trenges for renovering av gamle hus. De støyper blant annet hengsler og dørhandtak etter gamle former. Jeg kommer nok til å ta kontakt med Molo om jeg ikke får bruk for dem selv.

Nå var det et annet spørsmål. Hvem hadde brukt disse formene og når var de i bruk. Det er her jeg begynte å søke etter den personen som kan ha brukt dem. Det jeg begynte med var det enkleste. Jeg søkte etter adressen til huset vi hadde funnet disse bitene i, Baglerstredet 4.

Her fikk jeg to treff som kunne være av interesse. Jeg så først på treffet fra Wikipedia:

Baglerstredet (2-4; ingen oddetallsnumre) er en gangvei i Gamlebyen i bydel Gamle Oslo. Den går vestover fra Inges gate.

Nåværende navn er fra 1914. Tidligere het gaten Færøgaden. Kun to numre (2 og 4) er i bruk.

Ikke verst. Nå viste jeg må søke etter Færøgaden istedenfor Baglerstredet om jeg skal finne de som bodde der før 1914. Når jeg sjekker det neste treffet, denne gangen fra lokalhistoriewiki.no, får jeg opp dette:

Baglerstredet gikk fra Inges gate, vestover mot Alnagata i Gamlebyen i Oslo. Fram til 1914, da dagens navn ble vedtatt, het den Færøgaden etter øygrupppa Færøyene. Veien er helt borte i dag, men et hus med adressa Baglerstredet 4 finnes. Navnet kommer fra opprørsflokken baglerne som kjempa mot Sverre Sigurdsson i borgerkrigstida.

Den sier stort sett det samme som Wikipedia. Nå er det bare å prøve å søke etter Færøgaden 4 på google.no. Her var det ikke enkelt å finne noe, Færøgaden finnes også i Danmark. Jeg skriver derfor Færøgaden 4 Oslo og får da opp ett treff av interesse, denne gangen fra Digitalarkivet:

Jeg klikker med videre inn på gaten (der hvor tallene står til høyre ved gatenavnet).

Her begynner noe å skje ja, Folketælling for Kristiania den 31. desember 1905. Nå kan jeg bli så heldig at jeg finner navnet på de som kan ha brukt disse treformene. Jeg bruker pilen på siden til å bladre videre i folketællingen til jeg kommer til disse sidene (s. 14746, 14747, 14748, 14749) som viser alle beboerne på Færøgaden 4 i 1905:

Så er det bare å prøve å forstå hva som står på disse papirene. Handskriften er jo fin men ikke så enkel å skjønne (jeg har modernisert teksten nedenfor):

  • Thorstein Røisum – husfar – ingeniørsergant født 1875 22/9
  • Camilla Røisum – husmor – født 1878 15/8
  • Mary Edith Røisum – datter –  født 1903 21/5
  • Anne Christiansen f. Johansen (før Johansen) – enke  – stilling ??? født 1819 02/01
  • Ole Linnerud – husfar – stilling ??? født 1844 16/07
  • Maren Linnerud –  husmor – født  1840 28/08
  • Bertea Fenstad f. Olsen (før Olsen) – husmor – vaskekone født 1842 09/04
  • Aleksander Fenstad – sønn – stilling ??? født 1877 31/12

Nå må jeg innrømme at jeg har brukt noen timer på å finne ut hva som står på disse fire sidene og jeg har fortsatt ikke klart å lese alt sammen. Noen av ledetrådene har tatt meg til andre folketellinger samt inn på forum for slektgranskning. Se f.eks. på denne tråden om Bertea Fenstad. Som en kan se så er det ikke enkelt å finne de forskjellige personene i de mange kildene som en kan bruke ettersom navn, fødselsdato og fødselsted endrer seg hele tiden. Nå har jeg ikke klart å pusle sammen så mye informasjon eller funnet ut yrkestitlene på alle som har bodd på Færøgade 4 ennå. Jeg allikevel funnet et stilig bilde av Thorstein Røisum, her avbildet i en alder av 22 år hvor han poserer i uniform som  sersjant ved ingeniørkorpset som reglementert fra 1894 til 1910.

 

Kan det være at han har brukt disse formene? Nå som jeg tenker meg om så, om jeg ikke husker feil, fant vi et bilde/tegning inne på loftet på Baglerstredet også, tegningen var i veldig dårlig stand men jeg tror den ble laget av Røisum, en tegning som viser noe slags utrykningskjøretøy.

Så spørs det om en skal fortsette å grave mer i historien bak Baglerstredet for å finne ut hvem som har brukt disse formene eller skal en la være. Det er kanskje noen andre her som har noen flere tråder? Jeg kom jo ingen vei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *