Det lille drivhuset – oppstandelsen

Nå er det lenge siden jeg har lagt inn nytt prosjekt på siden. Denne gangen ble det et lite drivhus til Maria som hun har ønsket seg så mye. Nå har vi hatt store planer om forskjellige drivhusprosjekter helt siden vi kjøpe småbruket, ja, lenge før den tida faktisk. Avlingen har ikke blitt så kjempestor i det lille drivhuset på halv kvadratmeter som Maria har hatt stående på balkongen i sitt andre hjem på Hvalstad. Ikke noe galt med kvaliteten, kun feil med kvantiteten.

Som sagt så er drømmene store om et fint og stort drivhus og ambisjonene der etter. Maria har vært flink til å hente brukte vinduer landet rund som vi har funnet gratis på Finn.no. Hun har også demontert et lite drivhus alene som vi fikk for 500 kroner på samme nettsted.

Og nå som vi ligger ligg bak såing og planting grunnet sein snøsmelting og plassmangel skal vi i gang med grønnsakshagen og de forskjellige bedene rund om kring på gården. Tomatene som Maria sådde hjemme tidligere i år har begynt å vokse og ønsker seg et nytt sted å slå røttene i. Det var derfor med stort iver at jeg begynte å remontere det kjøpte drivhuset for to uker siden. Fikk aluminiumsrammene og plastplatene ut av møkkakjelleren hvor de hadde stått lagret siden i vinter og satte i gang.

Så var det bare å sette i gang…

Når jeg var halvveis ferdig med rammen så jeg fort at dette kom aldri til å gå. Mange av boltene til å feste grinda sammen var ødelagte og jeg klarte å ødelegge flere på grunn av dårlige gjenger. Jeg hadde heller ikke vært med på rivingen og hadde kun noen få bilder som jeg fikk av Maria fra demonteringen å forholde meg til. Disse ble ikke brukt alt for mye. Rammen rund drivhuset så litt skeiv ut og når jeg skulle prøve å feste en av plastplatene på rammen begynte det å blåse. Jeg tok derfor og pakket plasserte alt inn i møkkakjelleren igjen til bedre og lysere tider.

Det var ikke før litt over en uke seinere at jeg hadde fått tenkt litt over hvordan jeg kunne sette opp dette drivhuset på raskest mulig måte. Om det var den raskeste måten å få opp et drivhus på er nok å overdrive, det tok litt lengre tid en jeg trodde og når det er to annonser som vi har fått ja til på Finn.no og som skal sjekkes ut de samme dagene så blir dagene lange. Det sliter også på sjel og kropp å stå i sola fra klokken syv på morgenen og langt utover kvelden – i hvertfall for en stakkars islending som kommer fra en vær-blåst øy hvor alle tar på seg short med en gang temperaturen overstiger 10 grader.

Oppstandelsen av drivhuset begynte med graving og enda mer graving. Nå kan det blåse frisk i skråningen hvor vi skal plassere drivhuset og får å unngå at huset enten blåser over til naboene på Gunnustad eller Apland så tenkte jeg å grave ned fundamentene på huset.

Jeg fjernet først gresset på toppen og lagret det så godt jeg kunne før jeg begynte på graving av grøftene til selve fundamentene.

Nå var det det bare å få ned fundamentene. Til det brukte jeg bare 4×4, noe av det samme som jeg brukte til det meste av huset. Har en del av disse liggende på gården. Meningen er at huset skal kunne flyttes om vi ombestemmer oss for plasseringen eller om vi skal bygge noe større. Så huset blir nok bare stående der i noen få år.

Etter at fundamendet var på plass så gikk tiden fort og det ble ikke tatt så mange bilder før det hele var nesten på plass.

Jeg må si at dagene ble lange og det ble en del frustrasjon og lange stunder med vurderinger før alt falt på plass. Når en gjenbruker materialer så er det ikke alltid like enkelt til å få alt til å passe. Det gjaldt spesielt takkonstruksjonen hvor jeg ikke hadde nok materialer i samme størrelse. De to siste takstøttene var akkurat lange nok til å rekke mellom mønet og veggene.

Til slutt ble det greit nok da. Maria kommer i hvertfall til å få en fin utsikt over tjernet mens hun jobber inn i drivhuset.

Selve grønnsakshagen begynner også å ta plass rund drivhuset. Når jeg kommer tilbake så skal jeg prøve å få gjort ferdig den siste byggeprosessen. Mangler fortsatt å tette toppen av taket, lage en skikkelig dør samt vinduer i taket og en del andre greier som jeg har tenkt meg å installere. Mer om disse neste gang. Denne uken ble det også laget noen grønnsakbed og vi hentet tingene fra de to forskjellige annonsene, nemlig disse smågreiene:

Vi hentet litt for mye takstein som en i Gjerstadstorbysentrum ønsket å bli kvitt. Ble mange turer med bilen fram og tilbake og 5 timer for en person å bære de ned fra taket. Ja, og vi hentet en stor gammel sofa i nærheten av Bråten, nedenfor Knuten, som vi tenkte å bruke inne i stua, den fikk vi ikke plass til så den havnet i andre etasje i det ene soverommet. En kan vel ikke glemme at vi hadde besøk av en venninne (Takk Aldis for bærehjelpen) og så ble det en utmerket Eurovisionfest den lørdagen med grillmat og tilhørende leskedrikke.

Da er det bare å glede seg til fortsettelsen. Har tenkt meg å bruke en del ting jeg har samlet på jobben langs jernbanen i drivhuset.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *